5 expert tips voor het planten van een beukenhaag

Door: Kees Daamen - maandag 1 mei 2017, 10:08 uur

Het is belangrijk om eerst na te gaan in wat voor soort grond je de beukenhaag wilt gaan planten. Sommige grondsoorten vragen iets meer voorbereiding en toevoeging om een goede basis te hebben voor de nieuwe beukenhaag.

Tip 1: zorg voor luchtige grond.

Een groot gedeelte van Nederland bestaat uit kleigrond. Deze ondergrond vraagt meer toevoeging van grondverbeteraar of compost om de grond luchtiger te maken. Wanneer de grond goed luchtig is zal de beukenhaag gemakkelijker wortelen.

Tip 2: kijk uit voor te droge grond.

Ook zijn er zeer lichte zandgronden die snel uitdrogen. Door grondverbeteraar of compost toe te voegen zal deze grond vocht en voedingsstoffen voor uw beukenhaag makkelijker vasthouden. 

Tip 3: te veel water is ook niet goed.

Komt de beukenhaag te staan op een lager grondgedeelte waar veel water naar toe stroomt, dan kan het is er het risico dat de beuken in een natte periode te veel water krijgen.Dit heeft tot gevolg dat de wortels gaan rotten en het vocht niet goed meer op kunnen nemen. Wanneer er daarna een droge periode volgt zal de beukenhaag verdrogen. Voordat je de beukenhaag gaat aanplanten moet je zorgen dat het water niet naar de haag toe kan stromen en eventueel een extra drainage bij de beukenhaag aanleggen zodat het water snel wordt afgevoerd. Ook is het voor deze ondergrond weer belangrijk om ruim voldoende grondverbeteraar toe te voegen zodat de grond luchtiger blijft.

Tip 4: pas op voor straatzand.

Wanneer je de beukenhaag langs bestrating aan gaat planten moet je eerst kijken of het straatzand niet breder zit dan de bestrating. Wanneer dit wel het geval is dan is het noodzakelijk om het straatzand te vervangen door tuinaarde. Het komt ook voor dat nieuwbouwwijken geheel opgehoogd worden met spuitzand of gele grond. Ook deze grond dient eerst vervangen te worden door tuinaarde. Een beukenhaag zal in deze ondergronden niet goed groeien en zal in het ergste geval doodgaan.

Tip 5: gebruik grondverbeteraar.

In het algemeen dient de grond voldoende humusrijk te zijn. Wij bieden onze klanten vivimus grondverbeteraar waarmee in de meeste gevallen een goede ondergrond voor de nieuwe beukenhaag gecreëerd kan worden. Wij geven onze klanten graag advies over de hoeveelheid grondverbeteraar die nodig is. Iedere klant ontvangt bij ons een plantadvies waarin het gebruik van grondverbeteraar ook toegelicht wordt. Uiteindelijk is een goede ondergrond de basis voor een mooie beukenhaag!

Foto’s van onze boomkwekerij

  • planten_mei_2011,8
  • kwekerij_okt.nov.2012_038
  • kwekerij_okt.nov.2012_033
Kees en Jose Daamen