Bijna weer een nieuw beukenseizoen

Door: Kees Daamen - maandag 11 september 2017, 11:01 uur

We naderen het einde van de zomer, de beuken kunnen ook in september nog wat groeien maar niet zo veel meer. We gaan nu inventariseren op het veld hoe de planten erbij staan en wat we kunnen aanbieden in welke maten. Je kan wel stellen dat het een zomer van uitersten is geweest: maar we hebben toch eigenlijk te weinig regen gehad. We zijn dus nu ook nog blij met elke regenbui die valt want de grond waarin de beuken staan is nog erg droog. Natuurlijk kunnen we beregenen, maar dat is erg arbeidsintensief en er gaat niets boven een regenbui.

Wijzelf snoeien onze hagen in september nog een keer (de eerste keer was in juni) zodat ze mooi strak staan. Het voordeel is ook dat je 2x snoeiafval hebt en niet een keer heel veel. Als je wilt zien hoe je het beste kan snoeien kijk dan naar ons instructiefilmpje op You-tube: https://www.youtube.com/watch?v=XWyjID_29WM

Wij krijgen nu al weer aanvragen voor beuken en of haagbeuken: momenteel zijn deze alleen nog uit pot leverbaar. Het nieuwe plantseizoen start eind oktober/begin november wanneer de beuken in rust zijn. Dan pas kunnen wij de beuken gaan rooien en sorteren. De prijzen van de beuken zijn vanaf begin oktober bekend: de verwachting is dat de planten wat duurder zullen zijn. Er is namelijk minder aanbod en veel meer vraag naar beuken.

Veel mensen halen de beuken en haagbeuken door elkaar: doordat de namen op elkaar lijken is het ook erg verwarrend. Toch zijn er belangrijke verschillen. De beuken (=Fagus sylvatica, rode beuken: Fagus sylvatica Atropurpurea) behouden in de winter hun (bruine) blad. In de voorjaar duwen de nieuwe knoppen deze van de plant: de haag heeft dus altijd blaadjes en geeft minder doorkijk. De haagbeuk (=Carpinus betulus) verliest in het najaar zijn blaadjes en er is dus meer doorkijk. Het voordeel van de haagbeuk is dat deze beter tegen een natte ondergrond kan, dus bij bepaalde grondsoorten doet de haagbeuk het beter dan de gewone beuk. In het voorjaar krijgt de haagbeuk al sneller blaadjes: wel een maand eerder dan dat de gewone beuk nieuwe blaadjes krijgt. Dus al vroeg in het voorjaar is de haag weer dicht. De haagbeuk groeit ook een stuk sneller en zal dus zeker 2x per jaar gesnoeid moeten worden anders wordt hij snel te breed. 

Wij wensen iedereen nog een mooie nazomer toe! 

Foto’s van onze boomkwekerij

  • planten_mei_2011,8
  • kwekerij_okt.nov.2012_038
  • kwekerij_okt.nov.2012_033
Kees en Jose Daamen