Er kunnen weer beuken met blote wortel geplant worden!

Door: Kees Daamen - maandag 30 oktober 2017, 20:19 uur

Waar moet u op letten als u een beukenhaag gaat planten?

Als u een nieuwe beukenhaag wilt planten is het heel belangrijk dat de grond waarin u de beukenhaag wilt planten van goede kwaliteit is.

 Wat kunt u doen om de kwaliteit te verbeteren;

-          is de ondergrond enkel ophoogzand/bestratingszand dan dient u deze grond te vervangen door teeltaarde. Daarnaast moet u bij het planten de grond met grondverbeteraar mengen op de plaats waar de wortels in de grond komen. Zo groeien de wortels van de plant beter waardoor er een beter wortelgestel ontstaat.

-          is het zeer lichte zandgrond (grond die weinig vocht vasthoudt) dan kunt u deze verbeteren door een gedeelte compost en een gedeelte grondverbeteraar te mengen met de bestaande grond.

-          is het redelijk goede humusrijke zandgrond dan kunt u grondverbeteraar toepassen om de kieming van de wortels te bevorderen (1 zak van 60 liter op ongeveer 4 a 5 meter haag).

-          is het kleigrond dan dient u redelijk massaal grondverbeteraar toe te passen zodat de grond luchtiger wordt waardoor de planten gemakkelijker bewortelen (1 zak van 60 liter op 2 meter haag, mengen met de klei). Indien u de beschikking heeft over goede compost dan kunt u minder grondverbeteraar gebruiken en zo besparen in de kosten.

-          veengrond (indien deze niet te veel water vasthoud) is zeer humusrijk, hier kunt u

met minder grondverbeteraar toe (1 zak van 60 liter op 4 a 5 meter beukenhaag) de grondverbeteraar in de bovenste laag mengen met de grond die rond de wortels gaat.

-          staan er grote bomen of struiken langs de nieuw te planten beukenhaag, dan dient u daar wortels van de bomen/ struiken door te steken zodat deze minder vocht en voedingsstoffen bij de nieuwe beukenhaag wegnemen. Bij droog weer zal op deze plaatsen de beukenhaag het moeilijker hebben omdat de bomen/ struiken veel vocht wegtrekken. Bij twijfel kunt u een kuiltje van ongeveer 30 a 40 cm diep maken om te kijken of de ondergrond vochtig is. Indien nodig dan 1 keer langzaam veel water bij laten lopen (denk hierbij aan enkele uren) zodat de ondergrond tot diep in de grond goed vochtig wordt. Water geven met een sproeier werkt in veel gevallen te oppervlakkig zodat het water maar enkele centimeters in de grond trekt: de nieuw aangeplante beuken hebben hier niet genoeg aan.

-          het werken met een druppelslang kan eventueel ook. Deze kan het beste eenmaal per week gedurende langere tijd aanstaan zodat het water diep in de bodem kan trekken. Deze druppelslang kunt u bij ons bestellen wanneer u uw beukenhaag besteld.

Foto’s van onze boomkwekerij

  • planten_mei_2011,8
  • kwekerij_okt.nov.2012_038
  • kwekerij_okt.nov.2012_033
Kees en Jose Daamen