Snoeien van de beukenhaag

Door: Kees Daamen - donderdag 13 juli 2017, 11:33 uur

Als u een mooie volle beukenhaag wilt hebben is het belangrijk dat deze regelmatig gesnoeid wordt. Door het snoeien gaat de beukenhaag zich vertakken en daardoor wordt de haag voller en dichter. Ook krijgt u door het snoeien een strakke en mooi gevormde beukenhaag.

Het is het beste om twee keer per jaar te snoeien namelijk in Mei/Juni en in September nog een keer. Daarnaast is het belangrijk om de beukenhaag te snoeien als het bewolkt weer is om verbranding van de bladeren te voorkomen. Ook is het belangrijk om het snoeisel niet op de bovenkant van de haag te laten liggen maar alles goed te verwijderen, anders wordt de bovenkant van uw beukenhaag bruin. Met het snoeien kunt u ook de breedte en hoogte van uw haag bepalen: snoei de eerste keer ongeveer 10 cm onder de gewenste hoogte van uw haag dat wil zeggen dat als u een haag van een meter hoog wilt, u moet snoeien op 90 centimeter hoogte. Er groeit altijd nog wat bij en de beukenhaag vertakt zich dan ook bovenop mooi zodat deze helemaal dicht groeit. Wilt u later de beukenhaag hoger hebben dan is dat geen probleem: de beukenhaag groeit ongeveer 20 tot 40 centimeter per jaar. Wij hebben een filmpje op Youtube gezet waarop u kunt zien hoe Kees onze beukenhagen snoeit (beukenhaag snoeien/beukenhaagkopen.nl).

De haagbeuk (Carpinus betulus) groeit nog wat sneller dan de gewone beukenhaag (Fagus sylvatica), het is aan te raden deze zeker 2 keer per jaar te snoeien, anders heeft u na enkele jaren een zeer brede haag.

Aangezien er de komende week een aantal bewolkte dagen worden voorspeld is het verstandig, als u uw beukenhaag nog niet hebt gesnoeid, om dat deze week in te plannen. Dan heeft u deze zomer een mooie haag en is het snoeien in september ook sneller klaar. Als u twee keer snoeit heeft u namelijk ook minder snoeiafval dan wanneer u de beukenhaag maar een keer per jaar snoeit.

Succes met de werkzaamheden en een mooie zonnige zomer toegewenst.

Foto’s van onze boomkwekerij

  • planten_mei_2011,8
  • kwekerij_okt.nov.2012_038
  • kwekerij_okt.nov.2012_033
Kees en Jose Daamen