Start voorjaar op onze kwekerij

Door: Kees Daamen - donderdag 15 maart 2018, 0:00 uur

Het is al weer aardig druk op de kwekerij. De bestellingen zijn heel de winter doorgegaan, want als het overdag niet vriest kan er prima geplant worden. Maar het voorjaar is wel de drukste tijd voor ons. Wij zijn nu ook nog volop zaailingen aan het sorteren: dit is het nieuwe plantgoed wat we in april/mei gaan planten zodat dat over 2 jaar weer mooie haagplanten zullen zijn. Deze zaailingen bewaren we in de koelcel zodat ze in rust blijven totdat ze geplant gaan worden.

We hebben in Januari ook een extra vrachtwagentje bijgekocht, met een mooie nieuwe bestikkering heeft het een mooie uitstraling, hiermee hopen we weer veel bestellingen naar onze klanten te mogen brengen en kunnen we u nog sneller van dienst zijn.

Als u wilt gaan planten is het raadzaam om eerst ons filmpje op internet te bekijken: deze is te vinden op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=TyYNmCNAy48, wij krijgen regelmatig te horen van klanten dat het heel handig is om deze te bekijken, zeker als u voor de eerste keer een beukenhaag plant.

Veel mensen vragen zich af tot hoe lang de beuken geplant kunnen worden: dit is natuurlijk ook afhankelijk van het weer in het voorjaar. 

De haagbeuken (Carpinus betulus, bladverliezend in de winter) lopen vrij vroeg in het voorjaar uit, als u deze soort wilt planten is het raadzaam om de aanplant niet na half april te doen. Kunt u echt niet eerder planten dan kunnen wij, mits ze nog op voorraad zijn, de haagbeuken in de koelcel doen voor u voordat ze uit gaan lopen: zo blijven ze in rust en kunnen er langer beuken met blote wortel geplant worden. Als u veel later wilt planten kunt u beuken uit pot nemen maar deze zijn een stuk duurder en vragen zeker in de zomer extra verzorging.

De gewone beuken (fagus sylvatica of Fagus sylvatica Atropurpurea =  groene of rode beuk) gaan vaak pas in mei uitlopen: de nieuwe blaadjes duwen de bruine blaadjes weg, dus deze soort kan wat lanter in het voorjaar geplant worden. Toch is het aan te raden om als u eerder kunt planten, het aanplanten van de haag niet te ver door te schuiven: de haag vraagt dan de gehele zomer meer nazorg. Wij adviseren dan ook om bij een latere aanplant een bevloeiingsslang bij de haag te leggen, zodat bij meerdere dagen droog weer achter elkaar het eenvoudig is om de grond bij de haag een keer flink vochtig te maken, zodat het water tot bij de wortels komt. Beter is het om 1 keer per week veel water te geven dan elke dag een beetje: zo worden de wortels van de beuken “lui” en gaan ze niet zo goed uitlopen.

Wilt u dit voorjaar nog beuken planten en heeft u vragen hierover, dan kunt u ons altijd bellen of mailen. Wij zijn u graag van dienst.

Foto’s van onze boomkwekerij

  • planten_mei_2011,8
  • kwekerij_okt.nov.2012_038
  • kwekerij_okt.nov.2012_033
Kees en Jose Daamen