Wat is de beste tijd om een beukenhaag te planten?

Door: Kees Daamen - vrijdag 28 juli 2017, 18:40 uur

Dit is een veelgestelde vraag van onze klanten. De beste tijd om een beukenhaag te planten is in het najaar (vanaf eind oktober). De beuken zijn dan namelijk in rust: wij starten dan met rooien bij ons op de beukenkwekerij en kunnen de planten verzendklaar maken.

Het kan natuurlijk zijn dat u toch eerder wilt planten en liever niet wacht tot het najaar: dan is er de mogelijkheid om beuken die in een pot geteeld zijn te planten. Let wel: als u nu beuken plant hebben ze extra verzorging nodig, zeker als het erg droog is. Wij leveren dan gratis een bevloeiingslang mee die u langs de nieuw aangeplante beukenhaag kunt leggen. Deze kunt u aansluiten op de tuinslang en op deze manier kunt u eenvoudig de grond bij de haag regelmatig goed nat maken.

Toch adviseren wij onze klanten om als het niet uitmaakt te wachten tot eind oktober. Ten eerste zijn beuken uit pot een heel stuk duurder dan beuken met blote wortel. Ook is de kans dat de haag goed aanslaat een stuk groter in het najaar. De beukenhaag kan zich goed zetten in de grond en zodra het voorjaar wordt gaan uitlopen.

Ook het voorjaar is nog een prima tijd om te planten, zolang de beuken maar in rust zijn, dus nog geen nieuwe knoppen ontwikkeld hebben. Om de planttijd te verlengen doen wij in het voorjaar nog beuken in de koelcel: zo blijven ze in rust en kan er langer doorgeplant worden. Deze service bieden wij aan zolang de voorraad strekt en wijzelf de koelcel nog aan hebben staan voor onze eigen aanplant.

Mocht u van plan zijn een beukenhaag te planten dan kunt u natuurlijk alvast nu een prijsaanvraag doen en onze folder bekijken. Een definitieve prijsopgave kunnen wij echter pas in oktober maken. Het is even afwachten hoe de beuken nog zullen groeien deze zomer, de verwachting is ook dat er minder beuken zullen zijn komend seizoen en dat de prijzen dus wat hoger zullen zijn dan voorgaande jaren toen er ruim voldoende beuken waren.

Heeft u vragen hierover dan kunt u ons natuurlijk altijd even mailen.

Foto’s van onze boomkwekerij

  • planten_mei_2011,8
  • kwekerij_okt.nov.2012_038
  • kwekerij_okt.nov.2012_033
Kees en Jose Daamen