Water geven aan de beukenhaag.

Door: Marloes Daamen - maandag 26 juni 2017, 19:50 uur

Beukenhaag genoeg water geven.

Het is nu al weer een hele tijd veel te droog. Wijzelf zijn ook aan het beregenen op onze beukenkwekerij. Het is belangrijk dat een nieuwe aanplant/beukenhaag voldoende water krijgt. Bij twijfel kunt u een kuiltje van 30 a 40 cm diep graven in de buurt van de beukenhaag om te zien hoe droog de grond is. 

Het is beter om 1 keer goed water te geven dan iedere dag een klein beetje. Het is het beste om het water de tijd te geven om in de grond te trekken. Met een sproeier water geven heeft bij streng drogend weer niet het gewenste resultaat: hierbij wordt hooguit de bovenste laag van de grond vochtig. Bij veel zon en wind is de bovenlaag binnen enkele uren weer opgedroogd. 

Zelf maken we gebruik van een bevloeiingsslang, deze wordt in de land- en tuinbouw veel toegepast en is een stuk goedkoper dan de druppelslangen zoals o.a. in een tuincentrum verkocht worden. De slang legt u langs de gehele beukenhaag en dan laat u enkele uren de kraan aanstaan zodat het water rustig diep in de grond kan trekken en goed bij de wortel komt (zie foto). Deze slang kun je met een tie-wrap aan de tuinslang vastmaken en het uiteinde knoop je dicht. 

Vanaf volgend jaar willen wij deze slang ook gaan verkopen aan onze klanten. In de omgeving van bomen en zware struiken moet je extra alert zijn: deze trekken veel water weg uit de grond bij droog weer. Als u ziet dat de bladeren bruin worden of niet tot ontwikkeling komen bent u eigenlijk al te laat met water geven (geef dan de haag 1 keer veel water, zodat deze goed water op kan nemen).

Het is dus belangrijk om net na het aanplanten de beukenhaag 1 keer veel water te geven zodat de grond goed aansluit aan de wortels hierdoor kan de beukenhaag het vocht gemakkelijk opnemen.

De nieuwe aanplant op onze kwekerij:

We hebben inmiddels alle netten verwijderd van de nieuwe aanplant, want naast de beukjes groeit ook het onkruid goed ondanks de droogte. Nu alle netten eraf zijn kunnen we gaan wieden dat is de eerste keer een hele klus.

Ook halen we de rode beukjes uit de groene: nu kunnen we het verschil goed zien, in de winter zijn beide soorten bruin en het is dus belangrijk dat we ze goed apart houden.

Waar we rode beuken gezaaid hebben, moeten we natuurlijk de groene eruit halen. Als dat gebeurt is is er weer een grote klus geklaard. De volgende keren dat we weer onkruid gaan wieden is het gelukkig veel sneller klaar.

Foto’s van onze boomkwekerij

  • planten_mei_2011,8
  • kwekerij_okt.nov.2012_038
  • kwekerij_okt.nov.2012_033
Kees en Jose Daamen