Werkzaamheden op de beukenkwekerij

Door: Kees Daamen - maandag 19 juni 2017, 15:13 uur

Nieuwe beukenplantjes en aanplant

Het is al weer zo’n 5 weken geleden dat we de beukennootjes gezaaid hebben. Inmiddels staan er al  kleine beukenplantjes, we zijn tevreden over de opkomst en de kwaliteit. Er staan nu nog netten over de plantjes, we laten deze er toch maar even overheen staan want de vogels zijn dol op beukennootjes. Ze trekken zelf de plantjes er nog uit om de nootjes op te eten. Het is veel werk om alles af te dekken maar dat geeft het beste resultaat.. De kans op nachtvorst is inmiddels ruimschoots voorbij (nog een reden om ze af te dekken). Over ruim 2 jaar zijn deze plantjes geschikt om een mooie beukenhaag mee te planten.

Een jaar na het zaaien gaan we de beukenplantjes verplanten. De planten worden ruim uit elkaar geplant zodat ze kunnen uitgroeien tot een mooie beuk. Deze zaailingen staan sinds enkele weken allemaal in de grond, fijn dat deze klussen weer geklaard zijn.

Gelukkig heeft het deze week geregend: want zowel de heel kleine plantjes die net opkomen als de zaailingen die we geplant hebben, hebben voldoende water nodig. We kunnen de beukenplanten wel beregenen maar dat is een hoop werk en het grondwater is erg koud: liever hebben we dat de natuur ons een handje helpt.

Ook het onkruid zorgt ervoor dat we zeker nog niet achterover kunnen leunen: we zijn volop aan het wieden. Toch is het ook een fijne periode, meestal goed weer en je ziet de beukenplantjes groeien! Altijd weer mooi om te zien.

Beukenbladluis/ wolluis

We krijgen nu ook te maken met de bladluis: deze zit graag op beukenblaadjes. Toch wachten we meestal met chemisch bestrijden: je vernietigt daarmee ook de natuurlijke vijanden van de bladluis ( vb. lieveheersbeestjes, roofwantsen) welke de luizen uiteindelijk opruimen, ook door een fikse regenbui kan de ergste overlast weg zijn.

Advies bestrijding beukenbladluis/ wolluis

We krijgen hierover vaak vragen en adviseren dan ook om als regen uitblijft de haag flink af te spoelen met de tuinslang, dat helpt vaak al goed.

Anders de natuurlijke vijanden de tijd geven om hun werk te laten doen, bladluis geeft wel groeiremming maar de beuken gaan er niet van dood.

Foto’s van onze boomkwekerij

  • planten_mei_2011,8
  • kwekerij_okt.nov.2012_038
  • kwekerij_okt.nov.2012_033
Kees en Jose Daamen